Nagykőrös, 2013. november 27.

Biogáz üzem épül Nagykőrösön

Ma letették hazánk harmadik legnagyobb biogázüzemének az alapkövét. A két és félmilliárdos beruházás a térség gazdaságára és ökoszisztémájára egyaránt pozitív hatással lesz. Egyrészt mentesíti a környezetet a növényi hulladékoktól, másrészt azok hasznosításával nagy mennyiségű zöld áramot termel, emellett pedig biotrágyát is előállít majd.

Az épülő biogáz üzem sok szempontból különleges. Az üzem élelmiszeripari, növényi hulladékok feldolgozásával és hasznosításával termel majd évente 13 millió kWh zöld áramot. Ez egy kisebbfajta település teljes áramigényét biztosítani tudja. Emellett melléktermékként csírátlan biotrágyát is előállít, mely a hagyományos trágyával szemben nem termel metángázt, nem tartalmaz semmilyen növényvédőszert, nehézfémet, így a vízbázist sem terheli. Az üzem tökéletes zárt rendszerben és a legszigorúbb biztonsági előírások szerint működik majd.

A beruházó az Energikum Kft. melynek tulajdonosai magánszemélyek és az EcoEnergo Kft., amely a Venturio 2013. Alap energetikai projektekkel foglalkozó portfolióvállalata és kompetenciaközpontja. Az Alapot kezelő Venturio Zrt. stratégiai célja a „zöld iparágakba” történő befektetések végrehajtása, így különösen a megújuló energiatermelés térhódításának az előmozdítása.

A beruházó a ma elérhető legmodernebb technológiát alkalmazza, ezzel Magyarország leginnovatívabb biogázüzeme fog megépülni Nagykőrösön. Az innováció lényege nemcsak a legújabb és legbiztonságosabb technológia elérésben rejlik, hanem annak folyamatos bővíthetőségében is.

A tulajdonosok a biogázüzemet folyamatosan fejleszteni kívánják, tevékenységét a jövőben egyéb területekre is szeretnék kiterjeszteni. A biogázüzem az alapvető pozitív hatások mellett további előnyökkel is jár majd. A helyieknek munkát ad, növeli a térségben a beruházási kedvet, más kapcsolódó vállalkozásokat is vonz, amellyel további munkahelyek is teremtődnek és az infrastruktúra is fejlődésnek indul.

„Az, hogy eljutottunk az alapkőletételig, hosszas és alapos előkészítőmunka eredménye. Számos kiváló hazai és külföldi szakember dolgozott és dolgozik az üzem megépítésén és üzemeltetésén. Nagykőrösben hosszútávon gondolkodunk, a biogázüzem megépítése az első lépcsőfok, amelyet terveink szerint további innovációk követnek majd.” – mondta el Juhász Csaba, a beruházó Energikum Kft. ügyvezetője.

További információ:

Juhász Csaba, ügyvezető igazgató

Energikum Kft.

Tel.: +36 70 423 4422

juhasz@energikum.hu

www.energikum.hu